Discover the Ecole de Légèreté with Nicolò Ballatore – 18 en 19 November 2023

After a succesful first edition we can now announce the second edition of the year at Fair to Horses. Come to discover the Ecole de Légèreté of Philip Karl together with Nicolò Ballatore at our training center Fair to Horses in Bleiswijk on 18 and 19 November 2023.

The clinic consists of two days where you will have a full immersion in the EDL philosophy with individual lessons of about 45-55 minutes. During each lesson Nicolò explains theory concepts to help a better understanding. At the end of the day there is a roundup where you can ask questions. Everybody is welcome with your own horse or a Fair to Horses Horse.

We kindly ask you to fill in a form for the subscription of the clinic where you indicate the age of the horse, what was the life of the horse past and present, what is the main goal of your riding, and indicate eventual main issues you encounter with your horse.

Prices of the clinic

Participant: € 320,- for 2 days per participant with your own horse incl. lunch

Participant: € 370,- for two days per participant with a Fair to Horses horse incl. lunch

Observer: € 60,- -> € 40,- a day incl. lunch

Stalling: € 25,- a day

Registration

Please register here

About Nicolò Ballatore

Nicolò is an Italian horse trainer of the Italian Federation, who embraced the philosophy of Philip Karl more than 20 years ago. Already being a Level III instructor of the Federation, Nicolò became a Level II instructor of the Ecole de Légèreté in 2014. Since he became an instructor of EDL, Nicolò’s primary goal is to teach this philosophy to improve the quality of life of horses and riders. Since he got his degree, Nicolò gets a yearly update during the instructor course in Italy, and he continues growing into EDL.

Themalessen bij Fair to Horses

Waar werken we naar toe?

Hoe zit het lichaam van mijn paard in elkaar?

Hoe hoort mijn paard correct te lopen?

Waarom ziet mijn paard er anders uit?

Wat heeft mijn paard nodig?

Dit zijn een paar vragen die we regelmatig krijgen tijdens lessen en trainingen. We merken dat er meer behoefte is aan uitleg over hoe er gewerkt wordt met de paarden. Waar werken we naar toe? Welke training werkt voor mijn paard?

Fair to Horses is een trainingscenter en hierbij hoort een actieve deelname aan trainingen en lessen in het belang van het verbeteren van alle gebruikspaarden, van Shetlander tot Fries.

Met de themalessen wil Romi Grotenhuis samen met Nicolò Ballatore en Marta Rovituso bewustwording creëren en kennis overbrengen aan alle klanten van Fair to Horses. Het maakt daarbij niet uit of je net start of dat je al jaren aan het trainen bent met jouw paard. 

Let op tijdstip is anders! De eerstvolgende vindt plaats op: zondag 29 oktober 2023 om 14.00 uur. Onderwerp: “The horse in collection”. Aanmelden kan hier.

Voorafgaand aan een training is het heel belangrijk om te weten op welk niveau jij als ruiter zit. Daarnaast is het ook goed om te weten welk niveau jouw paard heeft. Op deze manier weet je of jouw training vooral de basiselementen bevat bij een jong en/of onervaren paard of dat jouw paard al verder is en je meer verdieping kunt toepassen in het rijden of grondwerken.

Als je benieuwd bent naar jouw niveau als ruiter en het niveau van jouw paard, dan is het bijwonen van deze themalessen zeer waardevol.

Wij kijken ernaar uit iedereen met deze nieuwe vorm verder te brengen in de communicatie met de paarden en op deze manier een waardevol pakket aan informatie te bieden om iedereen te motiveren verder te groeien.

~ Be the change you want to see in your horse, because the change starts within ourselves in order for the horse to change too ~

De seminars zijn op zondagen van 11.00-12.30 uur. Aansluitend is er een lunch waarvoor je je kunt opgeven.  Deze gezonde lunch inclusief koffie of thee, kost €10,-, en is grotendeels vega. We kunnen uiteraard rekening houden met dieetwensen.


Heb je (één van) themalessen gemist? Geen probleem! Deze themalessen komen in de toekomst online beschikbaar. Tot die tijd kun je instromen in de themalessen.

Voor deze themalessen is de minimumleeftijd 16 jaar. De lessen worden gegeven in het Engels en daarom is een goede beheersing van de Engelse taal handig om alle lesstof goed te kunnen opnemen. Voor extra uitleg is Romi aanwezig om te vertalen.

Na afloop van elk seminar is er ruimte voor vragen en discussie.

Kosten

Voor klanten met een paard in training, instructeurs en medewerkers van Fair to Horses zijn de lessen inbegrepen.

Voor lesklanten, vrijwilligers en geïnteresseerden van buitenaf is het €15,- per les inclusief btw en €25,- per les met lunch inclusief btw.

Aanmeldingen

Via het inschrijfforumulier – LET OP! Het is belangrijk om je aan te melden. Zonder voldoende aanmeldingen kan de themales helaas niet doorgaan. Het zou zonde zijn als je voor niets komt.

Fokprogramma van Fair to Horses

Wij hebben dit jaar ons fokprogramma uitgebreid met een heel speciaal doel:
Gezonde rijpaarden fokken die een goede opleiding krijgen waarvan wij exact weten wat zij in hun leven hebben meegemaakt. Zo kunnen wij fantastische droompaarden aanbieden voor een liefhebber met een grote wens: een eigen paard aanschaffen.

De wijze waarop wij onze veulens gaan aanbieden; voorkomt de meest voorkomende problemen die wij zien wanneer er een eigen paard wordt aangeschaft in de huidige markt. Dat willen wij graag voorkomen om het aanschaffen van een paard plezierig te maken voor paard en ruiter. Een paard aanschaffen doe je niet zomaar, dat doe je voor een heel leven!

Wat is er zo belangrijk aan het aanschaffen van jouw droompaard

 • De tijd krijgen om het paard goed te leren kennen
 • Weten wat het paard heeft meegemaakt vanaf zeer jonge leeftijd
 • Leren hoe jouw paard leert en wat hij nodig heeft
 • De enige zijn (onder begeleiding) die met het paard werkt, een enorm sterke band opbouwen
 • Zeker weten dat jouw paard geen medische problemen heeft of door verkeerde training verkeerde gewoontes heeft aangeleerd die ten koste gaan van jullie training en of de gezondheid van het paard.

Voor wie daarom interesse heeft om nu (of in de toekomst) een eigen paard aan te schaffen, of wil leren hoe je een jong paard correct opleidt, is er vanaf 2023 de mogelijkheid om bij ons een veulen te leasen met mogelijkheid om te kopen in de toekomst!

Hoe gaat dat in zijn werk?

Je krijgt volledige begeleiding in het correct opleiden van jouw veulen. Ook leer je hier het paard goed kennen, waardoor je alle tijd hebt om te beslissen of het karakter van het veulen bij je past voor de toekomst. Alle stappen in de omgang en het grondwerk kun je samen met Romi doorlopen. Op jonge paarden kun je nog niet rijden, maar je kunt er veel grondwerk mee doen en in liberty mee werken. Hierbij geef je het paard de perfecte start om alle oefeningen te leren waar je straks onder het zadel veel profijt van zal hebben. Jonge paarden vinden het fantastisch om spelenderwijs te leren en het maakt dat zij een geweldige band krijgen met hun trainer.
Als zij de leeftijd hebben bereikt om met zadel en ruiter te werken, zal je dit proces samen met jouw instructeur leren om de juiste stappen te nemen, zodat jouw paard de best mogelijke start krijgt.
In de toekomst heb je een paard die je goed kent, waarvan je precies weet wat hij/zij nodig heeft, hoe het paard leert en hoe je hem kunt trainen en ontwikkelen tot een gezond rijpaard.

Een hoop veel voorkomende problemen die wij dagelijks zien bij ruiters en hun paard, kunnen al voorkomen worden bij een goede start.
En ik kan je uit ervaring vertellen; er is niets mooiers dan dit proces volgen vanaf de start! Mijn jonge paard Anzar is het eerste paard dat ik vanaf dag 1 onder mijn hoede heb gehad, en is mijn absolute droompaard – er is niks mooiers dan dit proces! Dit plezier gun ik een ander ook.

Op onze website worden de paarden die ter lease zijn aangeboden. De paarden worden uitsluitend verkocht aan ruiters die bekend zijn met de rijmethode en omgang met paarden van Fair to Horses én bij een passende match.

Onze veulens:
Orion (PRE X KWPN)
Wodan (Arabofries)
Magnum (hengst, Arabisch volbloed)
Aurora (merrie, PRE)
Shady (Merrie, Quarterhorse)
Rebel (Hengst, Quarterhorse)

Veulens ter lease met mogelijkheid tot koop:

Orion
Wodan
Aurora

Veulens ter lease om vanaf te start mee te leren, niet te koop:

Rebel
Shady

Kans gemist of is het nog net een jaar te vroeg?
In 2023 verwachten wij 3 veulens die geboren gaan worden bij Fair to Horses, deze veulens zullen mogelijk in 2024 opgroeien bij ons en ter lease/te koop aangeboden worden voor de juiste match. Vragen over de mogelijkheden kun je stellen via info@fairtohorses.nl.

Buitenritten in de zomervakantie

Op maandag 10 en dinsdag 11 juli 2023 organiseren we buitenritten bij Fair to Horses. De groepen worden begeleid door Romi Grotenhuis in het mooie natuurgebied van de Rotte Meren in Bleiswijk. De groepen bestaan afhankelijk van het aantal inschrijvingen uit 5 tot 7 personen.

Kosten

€55,- per persoon twee uur durende rit voor volwassenen

€45,- per persoon anderhalf uur durende rit voor kinderen

Aanmelden

Stuur een e-mail naar lessen@fairtohorses met daarin de volgende gegevens:

 • naam
 • telefoonnummer
 • voorkeursdag en tijd
 • voorkeur voor paard van FtH (we kunnen helaas niet garanderen dat je op je paard naar keuze zal zitten, maar we proberen er wel rekening mee te houden).

Zodra wij de inschrijvingen hebben ontvangen kunnen we de groepen gaan samenstellen.

Bit work in hand: a day of practice and understanding – Sunday 14 January 2024

Marta Rovituso will work with you on the bit-work in hand, as training method for your horse. Often horses are against the hands, or they have anxiety for it, as a resistance to a strong and painful pressure in the mouth which they do not understand. Sometimes, under saddle, you experience your horse tensing up during an exercise and it’s difficult to explore the cause. The bit work in hand, helps the horses to regain trust in the hand, to understand the meaning of different pressures, and it helps the rider to develop the right feel, right attitude, and the feel of the horse movement through the horse mouth. The bit work in hand is a very powerful tool, which can explain and teach the horse all the work which will be then performed under saddle. In walk and trot, you can ask all different head positions and exercises, as straight flexion, counter-bend, shoulder-in, travers, half-pass, up to the collection.

During this day you will have the occasion to work extensively on the bit work with your horse or a school horse on an individual session, practice different exercises depending on your level and the level of the horse and getting a deeper understand on the details related to feel the mouth of the horse and its response to different pressure.

Prices of the clinic:

€130,- for 1 day twice per participant with your own horse including coffee and tea.

€160,- for 1 day twice per participant with a school horse including coffee and tea.

Observer:

€ 30,-

Lunch:  

€ 10,-

Please register via following link.

About Marta

Marta is a trainee instructor of EDL and a Centered Riding instructor of Level I which started horse riding and training with Nicolò Ballatore in 2017. The horses and the Ecole de Légerèté philosophy became immediately her biggest passion and drive in life, which brought her to dedicate everyday hours of horse training to it, to get a deeper and better understanding of the philosophy and the tools. Always supported and supervised by Nicolò, she started some horses in training, or continuing the work started by Nicolò, giving her the possibility to explore and apply the philosophy on different type horses. Her main experience on the bit-work was to re-educate horses to the hand and to explain the bit from the ground to then translating under saddle.

Clinic – Alyssa Pellei

Op donderdag 22 juni en vrijdag 23 juni 2023 geeft Alyssa Pellei weer een tweedaagse clinic bij Fair to Horses.

Alyssa Pellei (Hongarije) combineert de klassieke rijkunst en hogere dressuur met haar grootste passie: werken in vrijheid met haar paarden. Tijdens deze tweedaagse clinic neemt ze jou mee tot in de kleinste details in Liberty, waardoor je een heldere en zuivere communicatie krijgt met jouw paard. 

Meer inspiratie kun je vinden op de facebook pagina van Alyssa Pellei.

Kosten
– €275,- per tweedaagse, deelname met paard, inclusief lunch
– €150,- per dag, deelname met paard, inclusief lunch

Het is ook mogelijk de dag als toeschouwer bij te wonen. De kosten hiervan zijn €50,- per dag, inclusief lunch.

Er zijn nog enkele plekken voor deelname met paard beschikbaar. 
Aanmelden kan via de volgende link

Cursus – Alles over Hoeven – 2 juli 2023

Melanie en Amber geven op 2 juli 2023 bij Fair to Horses de cursus – Alles over Hoeven.

Wil jij alles leren over het zelf kunnen onderhouden van jouw paard zijn hoeven?
Dan is de cursus ’alles over hoeven’ perfect voor jou!

In de ochtend starten we met theorie. Hier leer je alles van anatomie tot onderhoud en het creëeren van de juiste omstandigheden voor een gezonde hoef. Na de lunch is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Je leert hoe je het gereedschap het beste kunt gebruiken en we oefenen op echte paarden.

Je krijgt van ons een boekje waar notities in gemaakt kunnen worden (en daar staat nog meer handige informatie in!). Bekapmateriaal kan geleend worden en indien gewenst nadien aangeschaft.

Het is mogelijk om tijdens de cursus de bekapset aan te schaffen. De tang kost €70,-, de vijl kost €30,- en de messen kosten €30,-.

Het is belangrijk om te weten dat je na deze cursus GEEN zelfbekapper bent. Je leert de hoeven bij te houden tot de volgende keer bekappen van jouw paard.

Na deze dag ontvang je een bewijs van deelname en het informatiemateriaal.

Tijd
De dag start om 10:00.
Er is pauze rond 12:30 en de dag eindigt rond 16:00.

Eigen paard
Wil jij jouw eigen paard meenemen? Neem hierover even contact op. Dan zorgen we dat er een box of paddock beschikbaar is.

Kosten € 100,- per persoon en er zijn theorieplekken beschikbaar à € 50,- per persoon. Lunch is €10,- p.p.

Aanmelden

Via de volgende link

Zijn er nog onduidelijkheden of vragen? Dan horen we dat uiteraard graag! Die kun je mailen naar info@fairtohorses.nl.

Workshop tweedaagse trailerladen – wordt verplaatst naar een n.t.b. datum

Wil je leren hoe je een paard veilig kunt trailerladen? Krijg je jouw paard geladen op de heenreis, maar lukt het jou niet meer op de terugreis? Of loopt de spanning zo hoog op dat je jouw paard helemaal niet geladen krijgt? Dan is de workshop trailerladen perfect voor jou.

Tijdens de tweedaagse op 18 en 19 mei 2023 krijg je van Romi Grotenhuis veel vaardigheden aangeboden zodat je aan het eind van die tweedaagse jouw paard of een paard van Fair to Horses veilig op en af de trailer krijgt. Er is ruimte voor 4 combinaties en er wordt 1 à 2 uur per dag per combinatie gewerkt aan het trailerladen. De andere tijd leer je enorm veel van het observeren.

Het programma start beide dagen om 10.00 uur en duurt tot uiterlijk 17.00 uur. Tijdens deze dagen is koffie, thee, water en een gezonde lunch inbegrepen.

Kosten

 • Voor deelname met paard is het €165,- voor de tweedaagse
 • Als toeschouwer is het €35,- per dag

Inschrijven via de volgende link en informatie kun je opvragen via info@fairtohorses.nl.

Boost your Skills – Kids

Na een succesvolle eerste editie op 9 & 10 april 2023 waarbij 10 deelnemers zichtbaar vooruit zijn gegaan hebben we twee nieuwe data beschikbaar

Op woensdag 3 en donderdag 4 mei 2023 vindt “Boost your skills” voor kids plaats bij Fair to Horses. Tijdens deze twee intensieve lesdagen krijgen de kinderen diverse vaardigheden aangeboden om hun skills naar een hoger niveau te brengen. Ieder kind krijgt les op zijn eigen niveau.
Er is ruimte voor 8-10 deelnemers. Ook als toeschouwer ben je van harte welkom.

Het programma start op woensdag 4 mei om 9.00 uur en duurt tot uiterlijk 17.00 uur en op donderdag 14 mei start de dag om 10.00 uur en duurt tot uiterlijk 17.00 uur.

Kosten

Per tweedaagse:

€165,- inclusief btw en gezonde lunch.

€35,- inclusief btw als toeschouwer voor 1 dag.

Aanmelden

Voor meer informatie kun je e-mailen naar lessen@fairtohorses.nl. Aanmeldingen ontvangen we graag via deze link.

Na ontvangst van het aanmeldformulier ontvang je een bevestigingsmail met daarbij het betaalverzoek. Na ontvangst van de betaling is de aanmelding definitief.

Op al onze activiteiten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Ook gelden onze huis-, stal-, en rijbaanregels en Privacyverklaring.

Vacature

Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega!

Weekend-/oproepkracht stalmedewerker bij Fair to Horses

Als aanvulling op ons team, zijn wij op zoek naar een weekend-/oproepkracht voor op ons trainingscenter. We zoeken iemand die flexibel inzetbaar is, dit kunnen ochtenden, middagen of avonden zijn. Het is mogelijk om uren uit te breiden bij gebleken geschiktheid.

Het welzijn van de paarden staat bij ons voorop. Daarom is een groot verantwoordelijkheidsgevoel erg belangrijk.
De werkzaamheden bestaan uit:

 • Het uitmesten van stallen en paddocks;
 • Opstrooien;
 • Paarden voeren en waterbakken vullen;
 • Paarden binnen- en buitenzetten;
 • Terrein netjes houden;
 • Indien nodig medicatie toedienen;
 • Kantine schoonmaken;
 • Overige voorkomende werkzaamheden;
 • Assisteren stalmanager;
 • Klanten te woord staan;

Omdat je voor deze functie regelmatig met en tussen de paarden bent is ervaring met paarden een vereiste.
In deze veelzijdige functie verricht je veel fysieke arbeid. Een goede conditie en een aanpakkersmentaliteit zijn dan ook bijzonder belangrijk voor deze functie.
Het betreft een parttime functie waarbij je soms zelfstandig aan het werk zult zijn. Daarnaast heb je contact met collega’s en klanten, een klantvriendelijke houding is gewenst.
Kortom een veelzijdige functie waar je je geen dag hoeft te vervelen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Aarzel niet en solliciteer direct!

Wat vragen wij van de stalmedewerker?
. Minimaal MBO werk- en denkniveau;
. Affiniteit met paarden is een vereiste;
. Een aanpakkersmentaliteit;
. Gefocust op kwaliteit en veiligheid;
. Woonachtig in de regio Bleiswijk.

Wat bieden wij de stalmedewerker?
. Een mooie baan in de natuur tussen de paarden;
. Werken in een leuk team waarbij je inzet gewaardeerd wordt;
. Als je ervoor openstaat kun je deelnemen aan de diensten die Fair to Horses te bieden heeft en op deze manier veel leren over en met paarden;

Salaris marktconform.
Herken jij jezelf in het bovenstaande profiel of ken jij iemand? Stuur dan je cv + motivatiebrief naar info@fairtohorses.nl

BINGO

Ook dit najaar organiseren wij weer 2 gezellige bingo’s. Op zaterdagavond 11 november voor volwassenen van 19:30 uur tot 22:00 uur. Op zondagmiddag 12 november is er een kinderbingo tot ongeveer 18 jaar van 15:00 uur tot 17:00 uur.


Wederom hebben we mooie kleine en grote prijzen; iets leuks of lekkers voor jezelf, of om weg te geven? Iets voor je (lease-)paard of pony? Bij onze Bingo mag je uit de gewonnen categorie zelf kiezen wat je prijs is!

Prijzen voor de zaterdagavond zijn o.a. een mooi fluffy halster, een mineralenbuffet, een libertywork les gesponsord door Marta Rovituso, een lekkere doucheset, een gevulde poetskoffer, Tony chocolonely adventkalender, mooie leren teugels of borstels gesponsord door Claudia van Hondentrimsalon Ginny, een tekening van jouw favoriete dier gemaakt door Morgan, een bierpakket, of misschien kies jij wel voor de liberty-veulen-special van Romi!

Prijzen waar kinderen op de zondagmiddag bijvoorbeeld uit kunnen kiezen zijn: een gevulde poetstas, manen vlecht- en krijtset, paardendekbedovertrek, schilderen op nummer, een enorme knuffel olifant, Tony chocolonely adventkalender, paarden snoepjes, diverse halsters, een ritje met pony en wagen, paarden borstels, diverse spelletjes en boeken, of misschien kies je wel voor wel de liberty-veulen-special van Romi!


Maar er zijn natuurlijk nog veel meer prijzen! Wat er in ieder geval is: is gezelligheid en een hapje en een drankje! Je kunt je je vanaf nu opgeven. Dat doe je door een appje te sturen aan Roos (06-44408306), je ontvangt dan een Tikkie. Meedoen kost op zaterdag €12,50 (5 rondes) en op zondag €10,- (4 rondes incl. limonade en iets lekkers).

Wil jij kans maken op een gratis bingo kaart? Ga dan naar onze Facebook pagina en like (delen = lief) het bericht over de Bingo! We verloten 2 bingo kaarten, 1 loting op zaterdag en 1 loting op zondag.

Wij zijn onze sponsoren dankbaar voor hun bijdrage, want zonder hen kunnen wij deze bingo niet organiseren. Mocht je ook nog een klein of groot prijsje willen sponsoren? App of bel even met Roos. Wij maken reclame voor sponsoren, en je krijgt 1 gratis Bingoboekje.