Klassieke rijkunst

In een notendop leggen wij op deze pagina uit waar de aandacht tijdens lessen en trainingen naar uitgaat. Er zijn nog veel meer aspecten binnen de opleiding en training van paarden waarop gelet moet worden, deze leggen wij graag uit tijdens onze lessen.

Met behulp van de methode Centered Riding® wordt de ruiter in staat gesteld om het lichaam optimaal te kunnen gebruiken en te kunnen bewegen zonder het paard te hinderen.

Ditzelfde willen wij ook met onze paarden bereiken: om het lijf zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken, dient het paard zowel horizontaal als verticaal in balans te zijn. Dit stelt het paard in staat om ons te dragen zonder overbelast te worden, wat minder kans op blessure(s) geeft.
Een paard is van nature scheef, het ene paard minder dan het andere. Dit houdt in dat hij van nature meer gewicht op zijn linker- of rechterschouder heeft. Wanneer wij als ruiter op het paard gaan zitten, benadrukken wij deze scheefheid. Door de verticale balans te herstellen, wordt het gewicht meer evenredig verdeelt over beide kanten. Voordat een optimale verdeling van het gewicht bereikt wordt, kunnen hier maanden aan training voorafgaan, afhankelijk van de scheefheid van het paard en de handigheid van de ruiter.

Naast de verticale balans is ook de horizontale balans van het paard van belang. Een paard heeft van nature meer gewicht op de voorhand dan op de achterhand, dit komt voort uit de bouw van het paard. Als grazer heeft een paard een lage hoofd-hals houding. Omdat wij als ruiter net achter de schoft zitten, benadrukken wij het gewicht op de voorhand nog meer. Om overbelasting van de voorhand en blessure(s) te voorkomen dient de horizontale balans hersteld te worden, waarbij het paard door middel van oefeningen meer gewicht op de achterhand zal plaatsen. Hierbij is de juiste hoofd-hals houding met een ontspannen kaak van belang, omdat deze het paard in staat stelt om zich blokkadevrij en biomechanisch verantwoord te bewegen.

Boek een kennismakingsles en ervaar welke oefeningen toegepast worden om het paard blokkadevrij en biomechanisch verantwoordt te laten bewegen, waarbij de horizontale en verticale balans hersteld wordt.