Bij Fair to Horses wordt er tijdens de trainingen en lessen zowel met bit als bitloos gereden.
Afhankelijk van de africhting van het paard plus balans en niveau van de ruiter, rijden wij zowel met bit als bitloos. Hierbij gaat de aandacht vooral naar de stuur- en balanstechnieken en niet zozeer naar de optoming (het hoofdstel).
Wanneer ruiters nog veel aan hun balans moeten werken, krijgen de paarden een bitloos hoofdstel om, zodat de ruiter niet per ongeluk schade kan aanbrengen in de gevoelige paardenmond.
Sommige paarden vinden de druk op het hoofd bij een bitloos hoofdstel minder prettig en gaan daardoor erg tegen te druk in (sturen niet licht) dan wordt er gekozen voor een hoofdstel met weinig drukpunten (enkel een simpel bakstuk, zonder aansnoerriemen) waardoor er enkel gestuurd wordt vanuit de mondhoeken van het paard.
De stuurtechniek is hierbij zéér belangrijk. Daarom geven wij deze les met bit uitsluitend aan gevorderde ruiters die in balans kunnen rijden.
Wanneer je met bit rijdt, is de bedoeling het paard naar het bit toe te laten lopen, zonder dat er teugeldruk op te lagen of de tong van het paard terecht komt (dat is pijnlijk voor een paard). Het contact op de teugel mag uitsluitend zachtjes en symmetrisch in de mondhoeken van het paard blijven zodat het paard rustig op het bitje kan blijven kauwen (kaken los kan houden) zonder dat het vanuit pijn in de mond in een oncomfortabele positie wordt getrokken.
Trekken aan het bit is hierbij dus nooit de bedoeling. Het paard moet ten alle tijden naar het bit toe durven lopen. Om een overgang te maken wordt het gewicht van het paard naar de billen toe gelift vanuit de mondhoeken. Daarom kun je ruiters met een hogere handpositie zien rijden dan dat je mogelijk elders ziet. We zorgen er daardoor voor dat het contact altijd in de mondhoeken blijft. Als het paard nageeft (zakt met zijn neus naar voren) zakt de ruiter hand weer mee en volgt de ruiter de mondhoeken van het paard. We leggen je in een les graag uit hoe dit werkt!